DIY: bread

After a few attempts to give up bread it is time to admit to myself that I actually cannot imagine life without it. How can one resist a crusty slice with fresh butter? When it's home baked? 
So if you also enjoy bread this much, why not try make it yourself?

Preheat oven to 190C.







 Bake it for around 45-50 minutes.
Check after 30 minutes and if it's getting brown too fast, cover it with aluminium foil. 




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po kilku próbach odstawienia chleba, muszę przyznać przed samą sobą, że nie mogę bez niego żyć. Bo jak można oprzeć się chrupiącej kromce posmarowanej masłem? Szczególnie jeśli jest to chleb domowej roboty.
Znalazłam ten przepis i postanowiłam po raz pierwszy upiec chleb sama.

Potrzebne składniki:
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka stołowa nasion słonecznika (lub pestek dyni)
około pół szklanki startego sera
2-3 łyżki mleka 
2 vajca

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, nasiona i ser.
W osobnej misce wybełtaj jajka z mlekiem, dodaj do przygotowanej mąki. 
Uformuj lepkie ciasto w kulę. Przenieś ciasto na blachę i piecz 45-50 minut. Sprawdź po 30 minutach i jeśli wierzch bochenka brązowieje za szybko, przykryj folią aluminiową. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz